Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog - Blog -

On és Maslow?

Guanyar l'euro milió. Anar de viatge sense bitllet de tornada. Comprar-se un iot. Córrer una marató. Desitjos que solem dir sense pensar gaire mentre prenem una cervesa amb amics o dinem al menjador de l'oficina.

Menjar els cinc àpats. Tenir un sostre per protegir-se. Saber llegir. Tenir un mòbil. Desitjos que altres persones solen pensar en altres moments de la seva existència.

Per aconseguir la felicitat hem de completar un checklist. Segons cada persona aquest serà diferent. Però hi ha algunes necessitats bàsiques que són les fonamentals per aconseguir la felicitat. Ara tots ho donem per fet, però això no s'havia comprovat fins que al 1943 Abraham Maslow no va escriure Una teoria sobre la motivació humana.

En què consisteix la teoria?

Es basa en la idea que, per aconseguir el benestar, totes les persones han d'aconseguir satisfer necessitats primordials, i només quan estiguin cobertes apareixeran desitjos més elevats. És per això que ho presenta com una piràmide dividida en 5 nivells, sent els quatre primers els més bàsics. Les necessitats han de ser cobertes de baix a dalt, només així és possible arribar a la següent necessitat, seguint un ordre jerarquitzat. Si no és així, és a dir, si les necessitats més baixes de la piràmide no són cobertes, llavors al lloc de la felicitat apareix la depressió, la tristesa i desequilibris de diversos calibres.

-Necessitats bàsiques o fisiològiques: fa referència a les necessitats bàsiques per a la supervivència de la persona.
-Seguretat: es refereix a la necessitat de sentir-nos segurs i protegits a la vida.
-Afiliació: És la necessitat que tenim les persones de pertànyer a un grup social i sentir-nos-hi acceptats.
-Reconeixement: són totes aquelles necessitats de reconeixement i acceptació pròpia i de part dels altres.
-Autorealització: aquest és el nivell més alt en la jerarquia de les necessitats i per arribar-hi, necessitem tenir totes les altres necessitats satisfetes ja que es refereix a la sensació de ser feliç a la vida.

La teoria de Maslow es pot aplicar a la vida diària sens dubte. Però també es pot aplicar fàcilment a l'entorn de la feina.

Tot i això, en aquest entorn post pandèmic poques vegades ens trobem amb Abraham. La piràmide ha estat desordenada. I la nostra missió com a empreses hauria de ser, almenys a l'entorn laboral, ordenar-la.

Des de la publicació, la teoria de Maslow ha tingut molt èxit en múltiples àmbits com la publicitat o el màrqueting, però també ha estat criticada, matisada i completada al llarg dels anys.

Segons diferents experts, Maslow no va tenir en compte algunes variables i evidències. L'estudi de Randstad ‘Employer Branding. Quan la percepció es pot convertir en realitat’, per exemple, assenyala que el gènere, l'edat i el nivell d'estudis són també factors determinants que fan variar l'ordre de prioritat de les necessitats:


-Les dones busquen un millor ambient o organitzacions més flexibles, mentre que els homes necessiten més formació o estabilitat econòmica.

-Els universitaris consideren una prioritat conèixer el contingut i les funcions concretes del lloc o les possibilitats de conciliació, mentre que els menys formats sí que valoren molt la seguretat laboral o una bona formació.

-Els joves, assenyala l'estudi, prefereixen la bona formació i les oportunitats de carrera internacionals, mentre que els més grans de 45 anys valoren més la seguretat laboral i l'estabilitat econòmica.

En resum: Establir un sistema de necessitats pot ajudar a organitzar-se millor i assolir objectius de manera més directa i satisfactòria. Tot i això, tot i que Maslow ha estat un referent, els temps han canviat. Cadascú té el poder de generar la seva pròpia piràmide, i encara que les bases seran similars per a tots, el vèrtex pot ser tan alt com cadascú ambicioni.

Subscriu-te per rebre informació,
inspiració i actualitzacions.

gràcies, ja t'has subscrit al blog
Alguna cosa ha sortit malament, comprova el mail